Forside Babysvømming Barnesvømming Påmelding Bilder
 
Sorry, you need a Java Browser
Babysvømming

Hva er babysvømming ?
Babysvømming skal være en vannaktivitet for barn i alderen 0-2 år. Etter fyllte 2 år bør barnet videre til småbarnsvømming.. Babyen bør være 6 uker gammel og veie minimum 4 kg. Det går fint å starte babysvømming selv om man er fylt 1 år. Vanntemperaturen bør være minst 32 grader, 34 grader er nok det beste.
Babyen lærer å dykke og å komme seg til overflaten igjen. Etter hvert lærer de å svømme inn til kanten og å klatre opp.

Hvorfor babysvømming ?

Det er flott å gjøre barnet vant til vann og å ha det moro i vannet sammen med foreldrene. Det er også viktig å gi barnet respekt for vannet. Barnet lærer å bli trygg over og under vann. Barn som har gått på babysvømming har reddet seg selv etter å ha falt i vannet.
Vann er et element som vi lett kan bevege oss i alle retninger. Vi har stor frihet i bevegelsene. Babyen klarer å utføre bevegelser som det ikke er mulighet for på land. Fin motorisk trening. I tillegg til den fysiske treningen får babyen psykisk stimulering. Nærkontakten mellom babyen og foreldrene er stor. Babyen (og foreldre) treffer andre babyer (og foreldre). Dette blir sosial trening og samhørighet for babyene og foreldrene utveksler erfaringer osv.
Dersom babysvømmingen blir fulgt opp videre gir det familien ekstra gode muligheter til lek, aktiviteter, tilknytning til vann senere i livet. DET SKAL VÆRE LETT, TRYGT OG MORSOMT. Det viktigste i starten er å skape trygghet for barnet og foreldre. Barnet blir stimulert til bevegelse og gis positiv respons. Når trygghet er oppnådd vil videre øvelser som griping, dykking og forberedelse til fri bevegelse i vann være naturlig.

Dykking
Dykking er en del av babysvømmingen. Når babyen opplever det positivt å være under vann kan den gjøre veldig mange aktiviteter. Det blir spennende og herlig. Det gir babyen en stor følelse av frihet å bevege seg under vann. Noen babyer kan bli litt forskrekket i starten og noen få gråter litt, men det går fort over. Vi skal alltid prate positivt etter dykket.
Dykkerefleks: Babyer har en automatisk dykkerefleks som gjør at de holder pusten. Luftveiene blokkeres når huden rundt nese og munn kommer i kontakt med vann. Derfor holder babyen pusten selv med åpen munn. Etter gjentatte øvinger holder barnet selv pusten når det gis signal om dykking.

Noen råd:
Det lønner seg å sette av god tid samt å planlegge søvn og mating. En trøtt og sulten baby vil nok ikke trives i vannet. Barnet skal ikke delta på svømming med diare, øyekatarr, urinvesinfeksjon eller når de har feber eller er sterkt forkjølet. Eventuelle handicap er ikke til hindring for å drive med babysvømming, tvert imot. Ta kontakt med lege dersom du er i tvil. Babyene skal ikke ha på bleie i vannet. De skal bruke en badetruse/T-bleiebukse. (Slike selges på kursstedet til innkjøpspris) Babyen skal ikke dusje før bading, men alle andre skal gjøre grundig kroppsvask. Man kan gjerne skylle av klorvannet på babyen etter bading.
Man kan forberede seg hjemme ved å gi babyen bad i badekar med mye vann i. Det må være varmt i rommet og vannet bør være 37 grader. Senk så temperaturen gradvis til 34 grader. Det er fint om det kommer litt vann i ansiktet. Ta da en håndfull vann og før dette bakfra over hodet. IKKE dykk barnet hjemme i badekaret eller andre steder uten kyndig personale tilstede. Når barnet kan komme seg fremover selv og reise seg opp, anbefales anti-gli sokker da det er veldig glatt i dusjen og rundt bassenget.
Stadig bruk av armringer og andre flytemidler kan skape falsk sikkerhet og trygghet. Det å lære å svømme i "fri stil" (mer hundepadlende) fra en tidlig alder er mer naturlig, morsomt og enklest for barnet.

På kurset:
Bassenget i Kløverbadet har god plass slik at begge foreldrene kan være i vannet med babyen.
Ikke gå inn i svømmehallen før kursstart, det kan forstyrre de som er i vannet. Ikke gå i vannet uten at instruktøren er tilstede. Foreldrene leverer barnet til instruktør, som er i vannet, så går du selv uti.
Dersom noen vil være med å se på, skal de bruke rene badesko.
Alle som går på kurs er sikret plass på videre kurs. Dere blir automatisk overført til neste kurs. Dersom dere ikke skal fortsette, si fra om dette den 7. eller senest 8. kursgang.
Hvis dere vet at dere skal være borte noen av kursgangene går det an å delta på et annet tilsvarende kurs.

Ring: 922 94 023 til Gitte K. Lente for spørsmål og påmelding.
gitte@barnassvommeskole.no
www.barnassvommeskole.no